
מידע על יוון
כל המידע על יוון שחשוב לדעת לפני שנוסעים
כל המידע על יוון לפני שנוסעים
נופש ביוון תמיד נמצא בין האופציות המועדפות על השולחן עבור המטייל הישראלי. ולמרות הקירבה הגאוגרפית והתרבותית היעד עדיין לא מוכר לכולם, כל המידע על יוון שצריך לדעת על סוג הביגוד, איך לעבור ממקום למקום, מטבע ועוד. ריכזנו עבורכם במאמר אחד.
מידע כללי על יוון
יוון היא אחת מיעדי הנופש הקרובים ביותר אלינו במזרח הים התיכון. המדינה משתרעת על שטח של 131 אלף קמ''ר ומורכבת מהחלק היבשתי ולא פחות מ 1200 איים (רובם אגב לא מיושבים). יוון היא גם מדינה הררית למדי, כ 80% משטחה הוא הררי והפסגה הגבוהה ביותר היא הר האולימפוס המתנשא לגובה של 2917 מטר מעל פני הים. המדינה גובלת בטורקיה במזרח, בולגריה ומקדוניה הצפונית בצפון ואלבניה במערב. בירת יוון והעיר הגדולה ביותר בה היא אתונה, עם אוכלוסייה של 650 אלף תושבים. סך הכל ביוון חיים כ 10 מיליון תושבים.
מטבע וכלכלה
כיום ניתן להגיד שכלכלת יוון יצא מהמשבר אליו נקלעה לפני מספר שנים וחזרה לצמוח. הענפים הכלכליים העיקריים הם כמובן ענף התיירות ובנוסף דייג, תעשייה זעירה ובשנים האחרונות גם התפתחות של תעשיית הייטק וטכנולוגיות. המטבע ביוון הוא היורו (אבל באזורים התיירותיים מקבלים גם דולרים) ורמת המחירים בחלק גדול מהאזורים התיירותיים משתווה למחירים במדינות אירופאיות אחרות. למעוניינים למשוך כסף, מכשירי הכספומט זמינים ונפוצים מאוד ונמצאים בכל המקומות הציבוריים.
מזג אוויר ועונות
האקלים ביוון הוא ים תיכוני והעונות דומות למה שמוכר לנו בארץ. יחד עם זאת בגלל מגוון הנופים הגאוגרפי מזג האוויר יכול להשתנות במידה רבה בין האזורים השונים. באיים קיים לרב אקלים ים תיכוני מובהק עם טמפרטורות גבוהות בחודשי הקיץ וחורפים מתונים (למעט באיים המערביים כגון קורפו שם האקלים קר יותר). ביוון היבשתית מזג האוויר מגוון יותר. אזור אתונה מתאפיין בקיץ חם מאוד ולח בגלל ההרים המקיפים את העיר מ 3 צדדים (לכן לא מומלץ לנסוע לאתונה בשיא הקיץ). ככל שעולים צפונה האקלים נהיה פחות חם בקיץ וקר מאוד (כולל אפשרויות לשלגים) בחודשי החורף. כמובן לאזורים ההרריים יש התייחס בנפרד. כאשר יוצאים לטרקים באזורי ההרים חשוב לקחת בחשבון שהטמפרטורה יורדת ככל שעולים בגובה ולכן תמיד כדאי לקחת ביגוד חם.
אוכלוסייה
אוכלוסיית יוון דומה לישראל ומונה כ 10.7 מיליון תושבים. מרבית האוכלוסייה משתייכת לדת הנוצרית-אורתודוקסית והדת דומיננטית מאוד בחיי היוונים ובמרחב הציבורי, אם זאת היוונים מאוד ליברליים ובעלי תרבות פתוחה. בנוסף ליוונים הנוצרים קיים ביוון גם מיעוט מוסלמי המהווה כ 5% מהאוכלוסייה ומתרכז ברובו במחוז טארקיה או ליד הגבול עם אלבניה.
החגים הלאומיים ביוון
יוון היא מדינה נוצרית-אורתודורסית ולכן מרבית החגים הם חגי הכנסייה היוונית. כמו בשאר העולם הנוצרי, חג המולד וראש השנה (הסילבסטר) החלים ב 25 בדצמבר ו 1 בינואר הם החגים העיקריים וסביב תקופה זו הרחובות מקושטים ומתקיימים שווקי חג מולד. בסביבות חודש אפריל (תאריך משתנה) חל חג הפסחא ומקביל פחות או יותר לחג הפסח היהודי. 2 חגים אזרחיים חשובים הם יום העצמאות של יוון החל ב 25 במרץ ויום הפועלים שיש לו עדיין מקום חשוב בלוח החגים ב 1 במאי. בהרבה אזורים ואיים נחגגים גם חגים מקומיים לכבוד קדושים או אירועים בעלי אופי מקומי יותר.
מס מקומי
כמו ברוב המדינות באירופה, גם ביוון קיים מס מקומי על לינה של תיירים. הוא משלומם ישירות בבתי המלון ומקומות האירוח והסכום משתנה בהתאם לרמת המלון וכמות הלילות שנשארים.
תחבורה
ביוון קיימות אפשרויות תחבורה רבות, טיסות, רכבות, מעבורות ואוטובוסים בין עירוניים. אתונה וסלוניקי משמשות כשערי הכניסה הראשיים למדינה עם טיסות נוספות לשדות התעופה באיים. קיימות מספר חברות תעופה המבצעות טיסות פנים בין היבשת לאיים במחירים סבירים. שדות התעופה מקושרים למרכזי הערים במערכת תחבורה ציבורית נוחה של מטרו ואוטובוסים.
בין האיים ליבשת ניתן להתנייד גם במעבורות המקשרות בין האיים לבין הנמל בפיראוס ופעולות לאורך כל השנה (מתאים מאוד למי שמעוניין לטייל במדינה עם רכב שכור). ביוון קיימת גם רשת של רכבות בין עירוניות, קו מהיר מקשר את אתונה עם סלוניקי דרך לריסה ופאלייה, כמו כן יש קווים אזוריים שמתחברים לרשת המרכזית. מחירי הנסיעה תלויים בסוג הכרטיס ורמת המחלקה.
בערים הגדולות קיימת רשת אוטובוסים ציבוריים שמכסה את רב האזורים התיירותיים ודיי נוחה לשימוש. אופן קניית הכרטיסים משתנה בין אזור לאזור (אין שיטת כרטוס אחידה בכל המדינה). ברב האזורים ניתן לקנות כרטיסים מראש בחנויות וקיוסקים ובחלק מהמקומות ניתן לשלם גם אצל הנהג (לא להסתמך שהאופציה קיימת בכל מקום ותמיד לבדוק לפני שעולים).
האם ניתן לשלב טיול ביבשת עם קפיצה לאיים?
בהחלט כן, ביוון קיים שירות מעבורות על בסיס יומי המקשר את אתונה ופיראוס עם כל האיים הגדולים וגם הקטנים וכך ניתן לעבור בין היעדים אפילו עם רכב. כמובן שקיימת גם רשת של טיסות פנים המופעלת על ידי מספר חברות תעופה יווניות המאפשרת להגיע לאיים בקלות, לאחר טיול של מספר ימים באתונה או סלוניקי.
מה משך השהיה המומלץ ביוון?
התשובה תלויה בסוג החופשה שמתכננים לעשות. מרבית החבילות ליוון הם לטווח שבין 4 ימים לשבוע. זה זמן שמתאים מאוד לחופשה רגועה של ''בטן גב''. במידה ומתכוונים להשכיר רכב ולטייל ביבשת ניתן לשהות גם לתקופה של כ 10 ימים כדי להספיק לראות את המקומות העיקריים (מרחקי הנסיעה ביוון יכולים להיות גדולים). כאשר מדובר באיים ככל שהאי גדול יותר כך תצטרכו יותר זמן כדי לראות הכל. במידה והטיול כולל הפלגה בין האיים במעבורת יש לקחת בחשבון את זמן העלייה והירידה מהמעבורת ותהליך הרישום. לפני תכנון החופשה מומלץ לקרוא גם את המידע במאמר נופש ביוון
ממה כדאי להיזהר?
יוון נחשבת כיעד מאוד בטוח עבור התיירים, אחוזי הפשיעה, במיוחד באיים נמוכים מאוד ומקרי רמאות של תיירים נחשבים נדירים. יחד עם זאת כאשר יוצאים לנופש ביוון חשוב לזכור, במיוחד בערים הגדולות, לשמור על כסף מזומן, ארנקים ודרכונים קרוב אליכם. במיוחד כאשר נוסעים בתחבורה ציבורית או ברכבת התחתית בשעות העומס. הדבר נכון במיוחד לאתונה ולאזורים בעלי ריכוז גדול של מהגרים.
כאשר משכירים רכב, מומלץ לעשות זאת בחברות הגדולות, לבדוק טוב את תקינות הרכב (בעיקר בלמים, נזילות וכו') ואת המסמכים שחותמים עליהם. אילו תנאי תשלום או ביטוח הם מכילים במקרה של תאונה או נזק. כאשר יוצאים לנסיעות ארוכות באזורים הכפריים או באזורי ההרים חשוב לזכור שהתשתיות ביוון לעיטים בסיסיות מאוד, הדבר הכון הן לגבי רמת הכבישים והן לגבי זמינות של תחנות דלק וציוד חיוני.
חלק גדול מחופי הרחצה אינם מצוידים בתחנות הצלה ולכן מומלץ מאוד לשחות רק בחופים ציבוריים מסודרים או חופים של אתרי הנופש עצמם בהם יש שירותי הצלה. במידה ולא בטוחים לגבי משהו תמיד מומלץ להתייעץ עם תושבים מקומיים, היוונים מאוד מכניסי אורחים ואוהבים לעזור.
