
נופש ביוון
כאשר יש כל כך הרבה יעדים לבחור ביוון לפעמים קשה להחליט מה הכי טוב. בדף הזה נעשה סדר ונעזור לכם לבחור
נופש ביוון
יוון היא אחד מיעדי הנופש הפופולריים בקרב קהל התיירים הישראלי. נופש ביוון נמצע תמיד בין האופציות המועדפות על אוהבי חופשות הבטן גב וה ''הכול כלול'', אבל לא רק. מה הופך את יוון ליעד כל כך אהוב ומבוקש בקרב התיירים הישראלים?
ראשית מגוון הנופים והאזורים שניתן לבחור מהם. יוון היא מדינה של נופים מגוונים ביותר, החל מאיי הים האיגאי ועד חצי האי פולופיניס. מהערים התוססות של אתונה וסלוניקי ועד לנופי הטבע המדהימים של צפון יוון. כל אחד יוכל למצוא ביוון סגנון נופש על פי טעמו. דבר נוסף ההופך את יוון ליעד נופש מבוקש הוא התרבות, המוסיקה והאוכל היווני האהוב מאוד על הישראלים.
קצת על המדינה
יוון ממוקמת בחלקה הדרום מזרחי של אירופה, לחופי הים התיכון. ביוון יותר מ 3000 איים וחלק יבשתי בו נמצאות הערים הגדולות. יוון גובלת בבולגריה, טורקיה, צפון מקדוניה ואלבניה. אוכלוסיית יוון מונה כ 11 מילון תושבים ושטחה כ 132 אלף קילומטר מרובע. בירת יוון היא העיר אתונה, עם אוכלוסייה של כ 3 מילון תושבים, העיר השנייה בגודלה במדינה היא סלוניקי, הממוקמת בצפון מזרח המדינה עם אוכלוסייה של כ 400 אלף תושבים. המדינה חברה באיחוד האירופאי והמטבע המקומי הוא היורו.
מרבית אוכלוסיית יוון היא נוצרית אורתודוקסית אך קיימים גם מיעוטים מוסלמים בעיקר ליד הגבול עם טורקיה ואלבניה. התרבות היוונית פתוחה מאוד ומכניסת אורחים, אוכל ומוסיקה הם מרכיבים חשובים מאוד עבור הזהות היוונית. יום השבתון הרשמי הוא יום ראשון ומקומות רבים מחוץ לאזורים התיירותיים סגורים ביום זה.
אז מאיפה מתחילים תכנון חופשה ביוון?
עונות שנה מומלצות: לרב יוון נתפסת כיעד לחופשת קיץ והדבר נכון ברובו לגבי מרבית האיים. עונת התיירות באיים נפתחת בסוף מרץ ומסתיימת בסוף אוקטובר. מחוץ לתקופה הזו מרבית המלונות, המסעדות והטברנות באיים נסגרות. לאומת זאת ביקור באתונה או סלוניקי מתאים ואפילו מומלץ דווקא בחודשי החורף משום שבקיץ הטמפרטורה באתונה למשל עשויה להגיע ל 40 מעלות ויותר והלחות גבוהה מאוד בשל הקירבה לים מה שהופך את הטיול לפחות נעים. אם אתם מתכננים לצאת מחוץ לערים הגדולות לאזורי ההרים במרכז יוון לדוגמא, יש לקחת בחשבון שבשיא החורף באזורים אלו עשויי לרדת שלג ומזג האוויר קר מאוד ולכן עונת האביב תתאים יותר לטיול כזה.
איך מגיעים?
מרחק הטיסה הקצר הוא סיבה נוספת לאטרקטיביות הגדולה של נופש ביוון. מרבית האיים נמצאים במרחק של שעה וחצי טיסה בעוד שאתונה וסלוניקי שעתיים טיסה מישראל בסך הכל. ביוון ישנם 2 שדות תעופה ראשיים באתונה וסלוניקי, כמו כן קיימים שדות תעופה בינלאומיים בכל אחד מהאיים. בעונת הקיץ קיימות טיסות ישירות מישראל לכל אחד מהאיים, המופעלות הן על ידי חברות התעופה הישראליות והן על ידי חברות שכר יווניות. טיסות סדירות לאתונה וסלוניקי מתקיימות לאורך כל השנה. תוכלו למצוא יותר פרטים על הטיסות, במאמר מידע מתעדכן על טיסות ליוון
מכיוון שיוון היא מדינת איים קיים שירות מעבורות סדיר המחבר בין האיים הגדולים לבין נמל פיראוס (ליד אתונה) והן בין האיים לבין עצמם. כמו כן ישנן הפלגות מקוס ורודוס הסמוכות לחוף הטורקי לערי הריביירה הטורקית, בודרום ומרמריס. שירות המעבורות משמש כתחבורה ציבורית לכל דבר אך יש לקחת בחשבון כי הוא תלויי מאוד בתנאי מזג האוויר. דרך נוספת להתנייד במדינה היא באמצעות שירות האוטובוסים הבין עירוני שקיים בכל אחד מהאיים וגם בין הערים המרכזיות בחלק היבשתי. את כרטיסי האוטובוס יש לקנות בקופות או בחנויות מראש.
חבילה או כל מרכיב בנפרד?
אחת השאלות שתמיד עולה בזמן תכנון החופשה היא האם כדאי להזמין הכול כחבילה מוכנה מראש או להזמין את הטיסה והמלונות בנפרד. אין כלל אצבע אחד לכולם, אבל מומלץ לזכור כמה דברים. חברות הצ'ארטר מתחייבות למלאי גדול של חדרים במלונות המבוקשים ולכן משיגות במקרים רבים מחירים זולים יותר מאשר בהזמנה של חדר בודד. כמו כן יש מלונות המשווקים באופן בלעדי על ידי סיטונאי הצ'ארטר ולא מקבלים הזמנות שנעשות דרך מנועי חיפוש. שנית החבילות כוללות לרוב שירות העברות המותאם גם לשעות הטיסה, דבר המקל על ההגעה למלון במיוחד באיים הגדולים וגם כאשר הטיסות הן בשעות פחות נוחות (למשל נחיתה מאוחר בערב או המראה מוקדם בבוקר). מנגד הזמנה של כל מרכיב (טיסה, מלון, רכב...) בנפרד נותנת שליטה טובה יותר על ההזמנה ואפשרות לביצוע שינויים במידת הצורך בהמשך.
איזה אזור כדאי לבחור?
לאן לטוס ביוון?, זאת השאלה המרכזית. למרות הדימוי שיש ליוון כמדינת איים יש לזכור שמדובר במדינה גדולה שיש בה מגוון גדול של אזורים המתאימים לכל סוגי החופשה. מבחינה תיירותית ניתן לחלק את המדינה ל 3 אזורים עיקריים. איי הים האיגאי בחלק המזרחי של יוון, האיים האיוניים הנמצאים בחלקה המערבי ויוון היבשתית. נסביר בקצרה על ההבדלים התיירותיים בין האזורים.
איי הים האיגאי: כאמור האיים נמצאים בחלקה המזרחי של יוון, חלקם קרוב מאוד לחופי טורקיה, מזג האוויר החם והמגוון הגדול של חופי רחצה מעולים הופכים את איי הים האיגאי לפופולאריים מאוד בקרב הקהל הישראלי והבינלאומי.
בין האיים העיקריים בקבוצה זו ניתן למנות את רודוס המשלב מגוון רחב של מלונות ואתרי טבע וגם עיר נמל היסטורית ויפיפייה. האי מתאים הן לזוגות והן למשפחות עם ילדים. סנטוריני המפורסם בנופים הגעשיים שלו ומתאים בעיקר לזוגות בירח דבש ולאוהבי התבודדות. מיקונוס עם האווירה הצעירה והתוססת מהווה מוקד משיכה לצעירים המחפשים בארים, פאבים וחיי לילה.
את כרתים ניתן לשייך גם כן לקבוצת איי הים האיגאי למרות שהוא מהווה יחידה מנהלית בפני עצמה ומרוחק מהם מעט. זהו האי הגדול ביותר באיי יוון ובשל גודלו לעיתים קל לשכוח שנמצאים בכלל על אי. כריתים מחולקת למספר אזורים כאשר הרקליון הבירה נמצאת במרכז האי, והאזורים התיירותיים של חרסוניסוס (כאן מרוכזת הכמות הגדולה ביותר של אתרי הנופש באי) וריתמינו במרחק של כשעה נסיעה מזרחה או מערבה מהרקליון. בכרתים תוכלו למצוא את המגוון הגדול ביותר של בתי המלון החל ממלונות פשוטים המתאימים לצעירים, בעיקר באזור מאליה, ועד מלונות הכל כלול 5 כוכבים המציעים נופש מפנק לכל המשפחה.
האיים האיוניים: האיים האיוניים הם הירוקים ביותר מכל איי יוון, הם מתאפיינים בעצי זית וצמחייה ים תיכונית והרבה מאוד ''טבע''. האיים הושפעו רבות מהתרבות של מערב אירופה כיוון שהיו תקופה ארוכה תחת שלטון הוונציאנים, לאחר מכן הצרפתים והבריטים. השפעה זו באה לידי בארכיטקטורה ומאפיינים תרבותיים ייחודיים השונים מקבוצות האיים האחרות. יעדי התיירות העיקריים בקבוצה זו הם קורפו המזכיר בנופיו את הריביירה הקרואטית, האי הושפע רבות מהתרבויות האיטלקיות והצרפתיות אשר שלטו כאן והשאירו אדריכלות וסגנון בנייה ייחודי, נופי טבע מדהימים ומגוון אטרקציות למשפחות. אחד האיים הגדולים בקבוצה זו הוא האי קאפלוניה, גם כאן תוכלו למצוא מגוון אטרקציות ואתרי טבע, מרחב לטיולי שטח ואקלים קריר יותר במעט מאשר באיי הים האיגאיי כך שהיעד מתאים מאוד לטיולי קיץ. האי האחרון בקבוצה הוא זקינטוס המתאים בעיקר לטיולי צעירים או משפחות שמעדיפות להתרחק ממלונות ה הכול כלול ולצאת לטיולי אטרקציות או חופי ים.
יוון היבשתית: תחת קטגוריה זו ניתן להכניס למעשה את כל האזורים שלא דיברנו עליהם בפרק האיים. בין הערים המרכזיות יהיו כמובן אתונה הבירה שמציעה הכל, החל מאוכל יווני טוב ועד קניות וחיי לילה וכמובן מגוון טברנות ומוזיקה יוונית טובה. בחלק הצפוני של יוון נמצאת העיר השנייה בגודלה במדינה, סלוניקי. סלוניקי היא האחות הרגוע יותר של אתונה אבל גם כאן לא חסרה פעילות פנאי, קניות וטברנות. בשתי הערים פועלים שדות תעופה בין לאומיים אליהם ניתן למצוא טיסות ישירות מישראל.
מטיילים המעוניינים להשכיר רכב יכולים כמובן להתרחק מהערים המרכזיות ולראות את יוון הכפרית (מומלץ ברכב שכן התחבורה הציבורית מחוץ לערים הגדולות בסיסית מאוד). כאן תמצאו אין ספור אטרקציות ממגוון סוגים, טיפוס הרים, שמורות טבע ואגמים, מנזרים וכנסיות עתיקות ועוד. אזורים ששווים ביקור במיוחד הם שמורת האולימפוס בצפון מרכז המדינה, כאן נמצאת פסגת האולימפוס, הוא ההר הגבוה ביוון ( 2917 מ'). המנזרים התלויים במטאורה, מחוז אפירוס על נופיו המרתקים והעיר ההיסטורית, לאריסה.
ממה כדאי להיזהר?
יוון נחשבת כיעד מאוד בטוח עבור התיירים, אחוזי הפשיעה, במיוחד באיים נמוכים מאוד ומקרי רמאות של תיירים נחשבים נדירים. יחד עם זאת כאשר יוצאים לנופש ביוון חשוב לזכור, במיוחד בערים הגדולות, לשמור על כסף מזומן, ארנקים ודרכונים קרוב אליכם. במיוחד כאשר נוסעים בתחבורה ציבורית או ברכבת התחתית בשעות העומס. הדבר נכון במיוחד לאתונה ולאזורים בעלי ריכוז גדול של מהגרים.
כאשר משכירים רכב, מומלץ לעשות זאת בחברות הגדולות, לבדוק טוב את תקינות הרכב (בעיקר בלמים, נזילות וכו') ואת המסמכים שחותמים עליהם. אילו תנאי תשלום או ביטוח הם מכילים במקרה של תאונה או נזק. כאשר יוצאים לנסיעות ארוכות באזורים הכפריים או באזורי ההרים חשוב לזכור שהתשתיות ביוון לעיטים בסיסיות מאוד, הדבר הכון הן לגבי רמת הכבישים והן לגבי זמינות של תחנות דלק וציוד חיוני.
חלק גדול מחופי הרחצה אינם מצוידים בתחנות הצלה ולכן מומלץ מאוד לשחות רק בחופים ציבוריים מסודרים או חופים של אתרי הנופש עצמם בהם יש שירותי הצלה. במידה ולא בטוחים לגבי משהו תמיד מומלץ להתייעץ עם תושבים מקומיים, היוונים מאוד מכניסי אורחים ואוהבים לעזור.

